Realisatie
Boomsoort
Voor de luchtfilterende werking zijn naaldbomen het best geschikt: de naalden zijn namelijk het hele jaar aanwezig en functioneren daardoor jaarrond als filter. Voor de stimulering van de biodiversiteit is een gemengde inheemse beplanting ontworpen die voor fauna meer mogelijkheden biedt op het gebied van verblijfsruimte en voedsel.
Daarbij hebben soorten die niet te snel groeien de voorkeur. “Groot” is op daken niet beter in verband met de lokaal mogelijke winderige en zomers droge omstandigheden. Wind- en droogteresistentie zijn belangrijk. Een beplanting moet gecorreleerd zijn aan het volume regenwater dat de groeiplaatselementen zelf kunnen afvangen en opslaan.
GroeiplaatsVeel innovatie was nodig om deze bomen op een veilige, zelfvoorzienende en duurzame wijze te realiseren. Om deze toepassing op grote schaal mogelijk te maken is ook een lage onderhoudsbehoefte en een per dak specifiek instelbare maximale gewichtsbelasting noodzakelijk. Om boomgroei op daken mogelijk te maken is Het Stadsbos Groeiplaatselement uitgewerkt.
1. Een lichte en stabiele bodem van het groeiplaatselement die het gewicht over een groot oppervlak verdeelt en het dak en de kluit isoleert om bevriezing of uitdroging te voorkomen. De onderkant is zo ontworpen dat deze op alle daken toepasbaar is, zonder de dakbedekking te beschadigen of het condensatiepunt in de dakconstructie te verleggen.
Zowel het concept van Het Stadsbos, als het ontwerp en de specifieke functies van het Groeiplaatselement, zijn gepatenteerd door SHFT.